PE 15 SEPTEMBRIE GIURGIUVENII SUNT INVITAȚI SĂ CUREȚE ROMÂNIA DE DEȘEURI ÎN CADRUL INIȚIATIVEI “WORLD CLEANUP DAY”

PE 15 SEPTEMBRIE GIURGIUVENII SUNT INVITAȚI SĂ CUREȚE ROMÂNIA DE DEȘEURI ÎN CADRUL INIȚIATIVEI “WORLD CLEANUP DAY”

“Let`s Do It, Romania!” a anuntat într-o conferință de presă ce a avut loc ieri, 3 septembrie, lansarea inițiativei de curățenie World Cleanup Day, ce își propune ca, pe 15 septembrie 2018, să mobilizeze toți românii la cea mai ambițioasă acțiune civică de până acum.

Obiectivul World Cleanup Day este de a mobiliza 5% din populația Globului pentru a produce o schimbare reală de comportament față de resurse și față de deșeurile generate. La nivel internațional, 150 de țări se unesc în această mișcare civică, în timp ce în România, Let`s Do It, Romania! își propune să mobilizeze 1 milion de voluntari.

În județul Giurgiu, de organizarea Zilei de Curățenie din 15 septembrie 2018 se va ocupa aceeași echipă ce a coordonat acțiunile Let’s do it, Romania! din 2012 până în prezent: Lăcrămioara Ocunschi și Mariana Mitroi.

Înscrierea pentru Ziua de Curățenie Națională se face pe www.letsdoitromania.ro, iar cei înscriși vor putea să-și aleagă zonele pe care le curăță prin intermediul aplicației World Cleanup.

Alte modalități de înscriere sunt:

la sediul primăriei din localitatea în care locuiesc;
la e-mail onglangatine@gmail.com sau giurgiu@letsdoitromania.ro
la instituțiile implicate în cadrul acestei acțiuni
pe paginile de Facebook Prietenii de langa tine și Atitudine Civica in Giurgiu sau Let’s do it, Giurgiu!

Cifre relevante despre situația deșeurilor în România și în lume:

Cel puțin jumătate din cantitatea de plastic care există astăzi a fost produsă în ultimii 15 ani (National Geographic, iunie 2018)

Deșeurile din plastic tind să se acumuleze în mijlocul oceanelor. “Insula” din Oceanul Pacific este estimată că ar fi de aproximativ 3 ori dimensiunea Franței (între 700,000 și 1,6 million km2)

În fiecare an, 4,8-12,7 milioane de tone de plastic ajung în oceane din râuri și zone de coastă. Asta înseamnă 15 saci de plastic pentru fiecare metru de coastă din lume. Dacă tot acest plastic ar fi pus în camioane, linia formată din acestea ar înconjura planeta de 24 de ori (Jemma Jambeck, Universitatea Georgia, 2015)

Din tot plasticul produs vreodată, doar 9% a fost reciclat (Jemma Jambeck, National Geographic, 2018)

Mai mult de 3,5 miliarde de oameni nu au acces la cel mai elementar sistem de gestiune a deșeurilor (ISWA, Globalization and Waste Management, 2012)
Un român produce anual 254 kg de deșeuri menajere pe an și mai puțin de 10% sunt reciclate, în vreme ce media UE este de 28%, potrivit celor mai recente date ale organismului Uniunii Europene pentru statistică, Eurostat

România întârzie să adopte instrumente relevante privind gestionarea deșeurilor, iar din 2020, dacă nu va putea atinge o rată a reciclării de 50%, țara va fi pasibilă de sancțiuni de până la 200.000 de euro pe zi și chiar tăierea fondurilor UE pentru protecția mediului.

Mai multe detalii despre această inițiativă găsiți în comunicatul de presă al echipei de organizare “Let’s Do It, Romania!” în judeţul Giurgiu: /portal/giurgiu/primarie/stiri.nsf/0/4A08E628801F45F3C22582FE003F6F1C/$FILE/conferinta giugiu LDIR bun.pdf

Ultima modificare: 04.09.2018 – 00:00 de către Primăria Giurgiu

Anteriorul ANUNȚ PRIVIND INTRERUPEREA FURNIZĂRII APEI POTABILE

Contactează-ne!

Primăria Municipiului Giurgiu © 2024. Toate drepturile rezervate.